Адсорбциски сушачи

Овој тип на сушачи работат на принципот дека влагата секогаш мигрира до најсув можен медиум. Затоа, водената пареа се отстранува од компримираниот воздух со тоа што ќе помине преку адсорбент за сушење материјал.

Како што воздухот контактира со адсорбентниот материјал, водената пареа се пренесува од влажниот воздух на сувиот десикант, меѓутоа, адсорбентните материјали имаат фиксен капацитет на адсорпција и штом ќе се достигне овој капацитет, тие мора да се регенерираат или заменат.

Сите сушачи за сушење ја отстрануваат водата на овој начин. Енергијата потрошена од машината за сушење може директно да се припише на методот што се користи за регенерирање на адсорбентот. CompAir нуди сеопфатен опсег со користење на најнова технологија за да обезбеди енергетски ефикасно решение со најниски трошоци за животниот циклус.

Адсорбциски сушачи со грејач и вентилатор

Технологија на сушење

Водената пареа се отстранува од компримираниот воздух со нејзино поминување преку адсорбциски десикант. Како што воздухот контактира со адсорбентот, водената пареа се пренесува од влажниот воздух на сувиот десикант, меѓутоа, адсорбентите имаат фиксен капацитет на адсорпција и штом ќе се достигне овој капацитет, тие мора да се регенерираат или заменат. Затоа, за да се обезбеди континуирано снабдување со чист, сув компримиран воздух, адсорбентните сушари користат две комори со сушечки материјал.

Систем за управување со енергија (EMS)

Овие нови машини за сушење нудат најсовремен систем за управување со енергија (EMS) кој ја максимизира енергетската ефикасност додека одржува постојана точка на роса. Со користење на сензор за влажност за постојано следење на точката на росење, EMS го минимизира компримираниот воздух што се користи при регенерацијата и ја оптимизира работата на грејачот и вентилаторот.

Модуларни адсорбциски сушачи

Со комбинирање на докажаните придобивки од сушењето со десикант со модерен дизајн, CompAir обезбедува исклучително компактен и сигурен систем за ефикасно сушење и чистење на компримиран воздух.

CompAir А-серијата на регенеративни сушачи без топлина се покажа како идеално решение за илјадници корисници на компримиран воздух ширум светот во широк спектар на индустрии.

Висок квалитет на воздух

Испорачува воздух со точка на роса под притисок ISO класа 2 или класа 1 за критични апликации; Високите ефикасни пред и пост-филтри обезбедуваат постојан висок квалитет на воздухот, заштитувајќи го воздухот низводно од контаминација.

Супериорна доверливост

Докажаните електронски контролни индикатори за изведба, екструдиран алуминиум со анодизирање и епоксидна боја и заштитата NEMA 3/IP54 (исто така погодна за надворешна инсталација) ги прават сушачите за сушење многу издржливи.

Компактно и флексибилно решение

Дизајн што заштедува простор за оптимизирана инсталација со влез и излез на воздух во задниот дел на единицата и приклучните цевки може да доаѓаат од десно или лево. Моделот до 0,42 m3/min може да се монтира на ѕид или хоризонтално

Подобрување на перформансите

Проширен опсег на номинален притисок од 4 до 14 Barg и зголемен опсег на проток на воздух до 300 m³/h. Загарантирана точка на роса под притисок од класа 2 (-40°C) и опционално класа 1 (-70°C).

Модуларни адсорбциски сушачи без употреба на топлина при процесот на сушење

Приоритет на секое решение за третман на компримиран воздух е машината за сушење, неговата цел е да се отстрани водена пареа, да се запре кондензацијата, корозијата и во случај на сушење со адсорпција, да се инхибира растот на микроорганизмите. Машините за сушење CompAir се тестирани со 100% функција и перформанси во нашата фабрика во Фољано, Италија за да се обезбеди највисок стандард на перформанси, обезбедувајќи чистота на компримиран воздух во согласност со ISO8573-1.2010, нечистотија од класа 2 (1 микрон) и вода од класа 2 (-40 °C точка на роса под притисок).

Карактеристики

 • Високо ефикасно отстранување на влага и сигурна работа со електромагнетни вентили контролирани од PLC
 • Интегралниот волуметриски ограничувач на проток го спречува прелевањето обезбедувајќи постојана изведба на точката на роса
 • Уникатните пригушувачи на воздух значително го намалуваат нивото на бучава
 • Набљудувањето на точката на роса за заштеда на енергија може да заштеди до 60% при намалено оптоварување со влага на влезот
 • Јасниот дигитален дисплеј обезбедува целосен приказ на работата на PLC и податоците за следење
 • Тестирани перформанси на 100% истекување, функција и точка на роса
 • Компактниот дизајн овозможува инсталација на премали простори за традиционална машина за сушење лесна за одржување

Aдсорбциски сушачи со две колони без употреба на топлина при процесот на сушење

Серијата CompAir AX користи две колони за сушење и стратешки позиционирани вентили за сушење на компримираниот воздух.

Предности

 • Висока доверливост – докажана технологија што се користи во илјадници апликации и инсталации ширум светот.
 • Висок квалитет на воздух – вклучени пред и пост филтер, што ви помага да ги исполните строгите барања за квалитет на воздухот.
 • Енергетски ефикасен – со опционалниот систем за управување со енергија со висока ефикасност (EMS) нуди уште поголема ефикасност.
 • Стандардните карактеристики вклучуваат:
 • Висока ефикасност на пред филтер и филтри за прашина
 • IP54 електрично куќиште
 • Дигитален контролер
 • Манометри на кулата
 • Индикатор за влага за промена на бојата
 • Факултативните карактеристики вклучуваат:
 • Систем за управување со енергија (EMS) со приказ на точката на роса
 • Аларм за неуспешно менување  – Ги надгледува функциите на секвенционирање на машината за сушење за да обезбеди правилно функционирање на машината за сушење со тоа што ќе го почувствува притисокот во секоја кула, со испраќање аларм во случај на аномалии. Оваа опција е достапна од модели од 1000m3/h и повеќе
 • IP65 електрична класа плус контролна кутија од нерѓосувачки челик
 • Сигнал од 4-20 mA (потребен е EMS) е достапен доколку треба да добиете 4-20 mA на вашиот SCADA систем
 • Различни шифри за дизајн на кула садови
 • Контролна воздушна цевка од нерѓосувачки челик
 • Следење на филтерот – Прекинувачи за диференцијален притисок инсталирани на перформансите на мониторот на филтерот. Опциите за прикажување вклучуваат аналогни и дигитални
 • -70˚C точка на роса под притисок
 • Нема одвод за губење воздух за филтри со аларм

Горенаведениот дијаграм покажува како машината за сушење без топлина пренасочува дел од исушениот компримиран воздух кон офлајн кулата. Овој сув воздух потоа тече низ и го регенерира сушењето. Прочистувачкиот воздух, сега преполн со влага, безопасно се исцрпува преку пригушувач во атмосферата. Оваа технологија бара мал дел од исушениот компримиран воздух да се пренасочи од воздушниот систем за регенерација на десикантот.

Aдсорбциски сушачи со две колони без употреба на топлина при процесот на сушење

Уреди за сушење со адсорпција и регенерација на вакуум

Уредите за сушење со вакуум регенерација не користат процесен воздух за регенерирање на адсорбентот, десикантниот материјал, наместо тоа тие користат амбиентален воздух и за регенерација и за ладење (намалување на потрошувачката на енергија и губење на воздухот во процесот). За регенерација, амбиенталниот воздух се загрева и се нанесува низ местото за сушење со помош на вакуумска пумпа. За да се излади средството за сушење и да се обезбеди дека е на оптимална температура за адсорпција, изворот на топлина едноставно се отстранува, а средството за сушење се лади до амбиентална температура. Машините за регенерација на вакуум може да се испорачуваат со електрични грејачи или со топлиноизменувачи кои ги користат постоечките извори на топлина на локацијата (пареа, врело масло, итн.)

Карактеристики:

 • Машините за сушење CompAir ATVT обезбедуваат постојана излезна точка на росa во согласност со ISO8573-1
 • Квалитетот на воздухот е подобрен кога се инсталира со претфилтрација CompAir High Efficiency Coalescing и Општа намена суви честички после филтрација
 • Не се користи процесен воздух за време на регенерација и ладење на материјалот за сушење, со што се намалува потрошувачката на енергија
 • Регенерацијата под вакуум дополнително ја подобрува енергетската ефикасност
 • Може да ги користи постоечките извори на топлина (елиминирање на потребата од електричен грејач) за дополнително намалување на потрошувачката на енергија со користење на следните опции: регенерација на пареа, регенерација на пареа / електрична енергија или регенерација на топла вода / електрична енергија
 • Топлинска изолација за намалување на загубата на топлина и заштита на допир, опремена како стандард
 • Целосна електронска контрола со дисплеј на точка на росење и технологија за заштеда на енергија, опремена како стандард
 • Големи проточни капацитети